"USKOLLINEN TSAARILLE JA ISÄNMAALLE"

 

Ortodoksiristi kellui keskellä Suomenlahtea kts. kartta

 

26.08.2011.

 

http://www.mediapalvelu.info/lovari/images/image.php?id=4824

 

Markku Paaso (vas) ja Ron Kuipers löysivät vähän erilaisen saaliin mereltä eilen. Suurikokoinen ortodoksiristi on luultavimmin tehty Venäjällä isoa kirkollista tapahtumaa varten ja se joutunut jostain syystä mereen ajelehtimaan.

Markku Paaso ja Ron Kuipers olivat eilen palaamassa purjehdukselta Viron Vergistä takaisin Hästholmenin satamaan, kun he havaitsivat keskellä Suomenlahtea jotain outoa. Lähemmäs päästyään he huomasivat vedessä suuren, puisen ortodoksiristin. Miehet saivat painavan ristin veneeseen uituaan ensin viemään köyden sen ympärille ja vetämällä sen veneen takaosasta ylös. Kahden miehen voimat riittivät juuri ja juuri nostamaan sen veneeseen.

 

He päättelevät ristin matkanneen Venäjän suunnalta. Tarkan löytöpaikan koordinaatit ovat N 600 2.3’ ja E 260 14,5’. Miehet eivät tunne kyrillisiä kirjaimia, mutta rakenteen he katsovat viittaavan siihen, että risti olisi ollut kiinnitettynä telineeseen.

 

Veden pyhitystä varten?

 

Kotkan ortodoksisen seurakunnan isä Alexander kertoo sähköpostilla saamansa kuvan perusteella, että alarivissä lukee ”Uskollinen tsaarille ja isänmaalle”. Yläosassa alempi sana on erisnimi Maria, mutta ylärivin sana jää hänelle tuntemattomaksi. Kyse voisi olla monarkista tai luostarista, mikä mielleyhtymä löytäjille tuli, mutta myös niin, että uskollisuutta tunnustetaan myös Marialle.

Isä Alexander arvelee, että koska risti on uusi, on se mahdollisesti kopio jostain vanhasta rististä. Se selittäisi tekstin tsaari-viittauksen. Uskollisuus tsaarille on vanhaa jumalanpalvelustekstiä, eikä isä Alexander ole nykyaikana sellaiseen törmännyt.

Risti on todennäköisesti tehty jotain isoa kirkollista tapahtumaa varten, esimerkiksi rannalla tehtävään veden pyhityshetkeen. Jostain syystä risti on sitten joutunut veteen ja ajelehtinut kauas merelle.

Isä Alexander neuvoi ristin löytäneitä toimittamaan sen Loviisan ortodoksiselle hautausmaalle, minkä miehet auliisti lupasivat tehdä. Kun risti on kuivunut, se voidaan pystyttää hautausmaalle ja antaa sen olla kunnes se on maatunut.

- Meillä on sunnuntaina Loviisassa jumalanpalvelus, joten samalla reissulla voisimme käydä katsomassa ristiä, sanoo isä Alexander.

 

Auli Henriksson.

 

 

ORTODOKSIRISTIN ARVOITUS RATKESI

 

Matkalla Anna Virubovan haudalle

 

02.09.2011.

 

image

 

Merestä löytynyt ortodoksiristi katosi matkalla Pietarista Koivistoon. Kuvassa arvoituksen ratkeamisessa auttanut Galina Galkina (vas.), ristin tilanneet Pyhät keisarilliset marttyyrit ja Anna Taneeva Suomessa muistoyhdistys ry:n edustajat Aleksandr ja Ludmila Huhtiniemi sekä hautausmaan isännöitsijä Johannes Karhu.

Viime torstaina Markku Paason ja Ron Kuipersin merestä löytämän ortodoksiristin arvoitus on ratkennut.

 

Pyhät keisarilliset marttyyrit ja Anna Taneeva Suomessa muistoyhdistys ry oli tilannut ristin, jonka oli määrä saapua Koivistoon siunattavaksi 13. elokuuta. Sieltä risti oli tarkoitus kuljettaa Helsinkiin ja pystyttää Pyhän Eliaan hautausmaalle, Anna Taneieff Virubovan haudalle. Matkalla Pietarista Koivistoon risti kuitenkin katosi salaperäisesti sitä kuljettaneen huvilaivan kyydistä.

-Laivan kapteeni oli tapahtuneesta ihmeissään ja kääntyi saman tien takaisin etsimään ristiä. Meressä ei kuitenkaan näkynyt mitään, joten alus palasi takaisin Pietariin, jossa teetettiin nopeasti uusi, pienempi risti, kertoo yhdistyksen edustaja Ludmila Huhtiniemi.

 

Yhdistyksen jäsenet rukoilivat ristin löytymisen puolesta, ja kuin ihmeen kaupalla Huhtiniemi vastaanotti puhelinsoiton Loviisan Seudun Maahanmuuttajat ry:n edustajalta, Galina Galkinalta.

-Minut oli myös kutsuttu ristin siunaamistilaisuuteen. En päässyt paikalle, mutta sain kuulla ristin katoamisesta. Kun luin Suomenlahdesta löytyneestä rististä, arvasin heti, mikä risti on kyseessä ja soitin Ludmilalle, kertoo Galkina.

-Olemme hyvin kiitollisia ristin löytäneille miehille, naiset kiittelevät.

 

Nunna Maria – tsaariperheen uskottu ystävä

 

Myös ristin tekstin merkitys selvisi.

-Siinä lukee ”Nunna Maria. Uskollinen tsaarille ja kotimaalle”. Annan nunnanimi oli Maria, Huhtiniemi selventää.

Anna Virubova oli Venäjän keisarinnan hovineiti, ja pysyi uskollisena tsaariperheelle koko elämänsä ajan. Anna jakoi keisariperheen ilot ja surut ja matkusti heidän mukanaan Euroopassa ja Suomen saaristossa. Kun keisari Nikolai II perheineen vangittiin ja kuljetettiin Siperiaan, myös tsaarille uskollinen hovineiti joutui kärsimään.

-Anna vangittiin yhteensä viisi kertaa. Hän ei kuitenkaan luopunut toivosta, vaan rukoili ja lupasi ryhtyä nunnaksi, jos vain pääsisi jonakin päivänä Suomeen, Huhtiniemi kertoo.

 

Vaikeiden vuosien jälkeen Anna pääsikin pakenemaan siskonsa avustuksella Terijoelle Suomeen.

-Hänet vihittiin salaa nunnaksi Valamon luostarissa, Laatokassa vuonna 1923, Huhtiniemi lisää.

 

Anna asui myös jonkin aikaa Ruotsissa, jonne hän muutti talvisodan aikoihin.

-Palattuaan Suomeen hän asui Helsingissä lopun elämäänsä, yhteensä 44 vuotta.

 

Ristin sijoituspaikka vielä auki

 

Tsaariperheen muistoksi järjestettävä ristikulkue päättyy Suomessa Annan haudalle.

-Päätimme tilata ristin, koska se sopii Annan haudalle ja tsaarintien päätökseksi paremmin kuin hautakivi, Huhtiniemi perustelee.

Annan hautaa pidetään pyhänä, ja Huhtiniemi kertookin monen paikalla rukoilleen saaneen apua ongelmiinsa.

-Uskon, että kaikella on tarkoitus. Ehkäpä risti katosi, jotta Annan tarina tulisi kuulluksi, miettii Huhtiniemi.

 

Koska Annan haudalle on jo pystytetty uusi risti, alkuperäisen ristin kohtalo on toistaiseksi auki.

-Emme aio hätiköidä päätöksen kanssa, vaan harkitsemme huolellisesti. Kyllä Jumala vielä kertoo, mikä on paras paikka ristille, Huhtiniemi toteaa luottavaisesti.

 

Siihen asti risti pysynee Loviisan ortodoksisella hautausmaalla. -Se saa olla täällä ainakin niin kauan kuin minäkin olen, lupaa hautausmaan isännöitsijä Johannes Karhu.

 

Katariina Luoma.

 

 

Lähde: Loviisan Sanomat